FTI använder kakor för att ge dig en bättre upplevelse av vår webbplats. När du fortsätter att använda webbplatsen godkänner du vår användning av kakor. Läs mer om kakor.
Här hittar du svar på en del av de frågor som vi fått in kring implementation. Klicka på frågan för att se svaret. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt.
FTI har en övergripande bild av hur en utbyggnad skulle kunna ske men vi avvaktar eventuella justeringar i förordningen.
Ja, regeringen har beslutat att från och med den 1 april 2025 ska ett insamlingssystem erbjuda borttransport av hushållens förpackningsavfall av de vanligaste materialslagen och returpapper, från alla bostadsfastigheter i Sverige för att bedömas som lämpligt att erhålla tillstånd från Naturvårdsverket.
FTI har påpekat komplexiteten i detta och avvaktar förtydligande av Naturvårdsverket
Med dagens skrivning av förordningstexten kommer detta mål inte att uppnås. FTI´s ansökan med plan för detta har även avslagits. Vi avvaktar därför eventuella justeringar i förordningen.
Förordningen ställer inget krav på FNI i varje kommun före 2025, således mäts 60% på riksnivå.
Ja, fram till 2025.
Ja, där det är möjligt men i första hand prioriteras de uppsatta målen i förordningen.
Kommunen har i och med att det blir krav på tillstånd för att få samla in materialet inte något mandat att själva införa villa-FNI efter januari 2021.
Vi kommer på samråden att följa agendan som finns i den framtagna Samverkansplattformen.
Vi kommer att hålla fysiska möten med kommuner som representerar 60% av landets bostadsfastigheter, med resterande kommuner kommer samråd att ske i digital form via en internetbaserad portal, Kommunportalen. Ansökan ska vara inskickad till Naturvårdsverket under mars 2020.
Fastighetsägarens möjlighet att avböja erbjudande om borttransport regleras av Avfallsförordningen § 24 e.