2012-11-22

Bäst återvunna plastprodukt

För fjärde året i rad bjöd EPRO (European Association of Plastics Recycling and Recovery Organisations) tidigare i år in plastindustrin i Europa att nominera exempel på produkter tillverkade av återvunnen plast till en tävling om "Bäst återvunna produkt av plast 2012".

I år utsåg juryn det italienska företaget Filatura di Saluzzo med sin produkt Newlife (garn av återvunnen polyester) och företaget Curver med produkten Ecolife Neo (korgar tillverkade av återvunnen plast) till vinnare.

Vinnarna tillkännagavs och utmärkelserna presenterades den 6 november på fackmässan IdentiPlast 2012, i Polens huvudstad Warszawa.

 

Det huvudsakliga målet med tävlingen är att öka medvetenheten om värdet och mångsidigheten med att använda återvunna plastförpackningar i tillverkningen. EPRO menar att oavsett om det är före detta konsument- eller industriplast, måste möjligheten att återanvända denna värdefulla resurs vid tillverkning av nya produkter erkännas, uppmuntras och främjas. 

Tävlingen lockade ett brett spektrum av bidrag som representerade både produkter som vänder sig till konsumenter och "business to business"-applikationer. Sedan den först genomfördes 2009 har mer än 90 bidrag från 15 länder kommit in. I år bedömdes bidragen av en bred europeisk panel av experter, däribland representanter från EPRO, Plastics Europe och ACR +.

Fakta EPRO är en sammanslutning av de nationella organisationer som ansvarar för att organisera och främja återanvändning och återvinning av plast i hela Europa.

FTI är medlem i EPRO genom materialbolaget Plastkretsen som handhar de plastförpackningar som omfattas av producentansvaret för förpackningar i Sverige.