Sortera så här

Här hittar du information om hur du sorterar dina använda förpackningar och tidningar.

Sorteringsguide efter produkt (A-Ö).PDF

Klicka nedan, för tips och instruktioner per förpackningsmaterial.

Farligt avfall

Förpackningar som har innehållit farligt avfall finns överallt. Dessa ska du inte lämna i vår återvinning. Lämna dem istället på din miljöstation. Läs mer om märkning av farligt avfall.

Information om farligt avfall finns här.1. RENGÖR

Töm och skölj ur dina förpackningar om det behövs och låt dem torka. Förpackningarna kan ha en lång väg till återvinningsstationen och det är därför bra att det inte finns matrester och liknande som luktar illa och är ohygieniskt.

2. SEPARERA

Består förpackningen av mer än ett material ska du, om det är möjligt, skilja dem åt. En glasburk med metallock är enkelt ta isär, medan spray burkens pump brukar vara svår att få bort. Låt den då sitta kvar. Om en förpackning består av flera materialslag som inte kan separeras, ska den sorteras efter det viktmässigt dominerande materialet.

3. PLATTA TILL

Böj in vassa lock på konservburken och platta gärna till. Packa mindre pappersförpackningar i större, så tar det mindre plats både under diskbänken och på återvinningsstationen. Men låt plast- och metallförpackningarna ligga lösa i behållaren, de ska eftersorteras ytterligare innan det är dags för återvinning.

4. SORTERA

Ett enkelt och utrymmesbesparande sätt att källsortera är att samla alla förpackningarna i samma kasse. Sedan sorterar du vid återvinningsstationen och lägger rätt förpackning i rätt behållare.