2016-12-06

Låt julen bli en högtid för miljö och återvinning

Tomtens säck blir allt större. I december julshoppar vi för drygt 77 miljarder. Och ju fler klappar, desto större mängd papper och förpackningar som ska tas om hand och återvinnas.

Julhandeln slår rekord igen. Enligt Handelns Utredningsinstitut (HUI) beräknas vi lägga totalt 77,7 miljarder kronor på inköp i december. Om miljarderna omsätts till julklappar, handlar det om cirka 11 per person. Med andra ord runt 110 miljoner paket som byter ägare under juldagarna.

I takt med att julhandeln ökar blir användandet av våra återvinningsstationer allt högre, säger Henrik Nilsson, avdelningschef på Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI. – Och när alltfler handlar sina klappar via nätet får vi dessutom en växande mängd så kallade transportkartonger som ska återvinnas. Därför utökar vi antalet städningar och tömningar rejält, redan från Lucia och ända fram till tjugondagknut.

Återvinning som motion

Det är lätt hänt att slarva lite med källsortering under ledigheten, men låt turen till återvinnings-stationen fortsätta att vara en god vana, kanske rent av en möjlighet till motion.

Ju mer som återvinns i stället för att hamna i soporna desto bättre för klimatet. Tillsammans strävar vi mot ett cirkulärt samhälle där avfall ses som råvara, säger Henrik Nilsson.

Hitta din station

Känner du dig osäker på hur du ska sortera i allmänhet och i jul i synnerhet? Här på vår hemsida finns det finns både tips och råd samt sorteringsguider för alla sorters förpackningar. Här kan du också enkelt söka efter närmaste återvinningsstation samt hålla koll på tömningar och städningar för respektive station.

Våra cirka 6 000 stationer är fördelade över hela landet, det betyder att du kan fortsätta att återvinna även om jul- och nyår firas på annan ort, avslutar Henrik Nilsson.J

Ladda ned pressmeddelandetPDF

Julpyssel?

Hitta närmsta återvinningsstation